Články & návody

CASCADE-kuchyně s.r.o. - výroba kuchyní na míru.

HW-PANTY, spol. s r.o. - sanace vlhkého zdiva metodou HW-systém.

Pokrývačství Brno a okolí - opravy střech, pokládání nových střech nebo rekonstrukce střech.

Rekvalifikační kurzy Plzeň - široká nabídka rekvalifikačních kurzů v Plzni a okolí. Možnost přidat rekvalifikační kurz zdarma.

TOKAREX spol. s r.o. - litý cementový potěr do každého interiéru.

Truhlářství KLASIK CZ s.r.o. - zakázková výroba nábytku na míru

Senior Park a.s. - Bydlení pro seniory Senior Park Hlušovice u Olomouce.

NESTSERVICE s.r.o. - pronájem bednění.

Strikanysklolaminat.cz - rekonstrukce bazénů v Brně a okolí.

Kuchyně IN s.r.o. - nábytek do ložnice na míru Jihlava.

Potraviny, které nepatří do lednice aneb nejčastější chyby, které mají vliv nejen na chuť, ale i samotnou trvanlivost

Správné skladování potravin je základem pro zachování jejich čerstvosti, chuti a bezpečnosti. Nicméně existuje několik potravin, které se často chybně skladují v lednici, což může mít za následek nejen ztrátu jejich chuti, ale i zkrácení samotné trvanlivosti. O jaké potraviny se konkrétně jedná a jak je vlastně správně skladovat? To se dozvíte v našem dnešním článku!

  1. Rajčata

Nejčastější chybou ve skladování potravin je bezpochyby skladování rajčat. Většina lidí má totiž chybně zafixováno, že patří do lednice. Stačí si však vzpomenout, že ani v supermarketech a hypermarketech není tento druh zeleniny umístěný v chladících lednicích. Důvod je jednoduchý. Mrazivá teplota totiž platí, že šťáva rajčata se rozkládá mnohem rychleji, a tak nejen, že rajčata ztrácejí na své chuti, ale i rychleji kazí. Pokud si tedy rajčata chcete uchovat co nejdéle čerstvá, skladujte je ideálně při pokojové teplotě mimo dosah přímého slunečního záření.

  1. Banány

Stejné chyby jako u rajčat se dopouštíme iu banánů. Ty v chladu rychleji hnědnou, a navíc ztrácí svou přirozenou sladkost. Pokud tedy chcete zachovat chuť, ale i texturu nejen čerstvých banánů co nejdéle, doporučujeme opět skladování při pokojové teplotě mimo dosah přímého slunečního záření. Chcete-li navíc zpomalit dozrávání oddělte jednotlivé banány z trsu a teprve poté je uložte do misky.

  1. Citrusy

Citrusové plody, jako jsou citrony, pomeranče a limety, nejsou vhodné pro skladování v chladu hned z několika důvodů. Zaprvé chladné teploty lednice mohou způsobit ztrátu chuti a aroma citrusových plodů. Kromě toho mohou chladné podmínky způsobit také změnu textury a ztrátu šťavnatosti, čímž se citrusové plody mohou zdát méně osvěžující. Dále je prokázáno, že vlhkost v lednici může vést k tvorbě plísní nebo plísňových skvrn na slupkách citrusů. Proto je opět dobře skladovat citrusové plody při pokojové teplotě, mimo dosah přímého slunečního záření.

  1. Salátová okurka

Zeleninou, která taktéž nepatří do lednice a zcela jistě vás tato skutečnost překvapí je salátová okurka. Ta totiž obsahuje větší množství vody az toho důvodu na ně chlad působí rychleji. Nejen že dochází ke změně textury, chuti, ale obecně se v lednici i okurky rychleji kazí. Mnohem lepší variantou jsou pokojové teploty s tím, že je dobré umístit okurky mimo dosah rajčat, které podporují jejich rychlejší zrání a následné případné zkažení.

  1. Čokoláda

Dalším častým „zlozvykem“ je uchovávání čokolády v chladu. Stejně jako u ostatních potravin však existují důvody, které vysvětlují proč to není vhodné. Za prvé, vlhkost v lednici může způsobit kondenzaci na povrchu čokolády, což může vést k tvorbě bílého povlaku nebo skvrn, známých jako tzv. 'čokoládový květ'. Tento jev se objevuje, když cukr v čokoládě vytváří krystaly na povrchu, což neovlivňuje chuť čokolády, ale může vypadat nepřitažlivě. Kromě toho mohou chladné teploty lednice změnit také texturu čokolády, čímž se stane křehčí a křupavější než obvykle. Zejména pro jedince, kteří preferují měkčí a krémovější texturu, může být tento nežádoucí problém. Posledním a méně podstatným důvodem je absorpce cizích pachů. Čokoláda má totiž tendenci absorbovat pachy z okolí, a pokud je skladována v lednici, může nasávat pachy z jiných potravin, což může negativně ovlivnit jak chuť, tak i aroma čokolády.

Z je nejlepší skladovat čokoládu z důvodů mimo lednici, na chladném a suchém místě, při pokojové teplotě kolem 18-20 °C.

Závěrem je důležitý si druh, že správné skladování potravin je klíčem k zachování jejich kvality a optimálního stavu, a proto je důležité dodržovat doporučení pro každé konkrétní potraviny. Na obalu jednotlivých potravin proto výrobci uvádí popis správného skladování, který je vždy žádoucí.

Fotografie